maanantai 15. syyskuuta 2014

Pottilohkopäivä

Puoliksi karjalaisena, kivennapalaisjuurisena kuuluvat myös perinteiset karjalaisruoat ruokapöytäämme. Eräs helppo ja hyvä vaihtoehto on pottilohko. Omassa versiossani ladon perunalohkoja, sipulia, maustepippuria ja porsaan kastikelihaa kerroksittain, ja kaadan lopuksi päälle hieman lihalientä. Potti tarkoittaa alunperin saviruukkua, jossa ruoka valmistettiin, yleensä leivontapäivänä uunin jälkilämmössä. Meillä sopiva astia oli tällä kertaa lasinen uunivuoka, jonka laitoimme hautumaan uuniin n. 200 asteen lämpöön, kunnes perunat olivat pehmenneet ja päällimmäinen lihakerros ruskistunut. 



Pottilohkon kypsyessä oli hyvää aikaa valmistaa salaatti. Kastikelihan ollessa suhteellisen raskasta, keventää salaatti mukavasti kokonaisuutta. Yleensä teen isomman kulhollisen salaattia kun kerran puuhaan ryhdyn. Alimpien kerrosten vettymisen estämiseksi laitan salaattikulhoon aina pohjimmaiseksi pienen lautasen ylösalaisin. Näin esim. kurkusta ja tomaatista tuleva neste pääsee valumaan lautasen alla olevaan tyhjään tilaan, ja salaatti on raikasta ja tuoretta vielä seuraavanakin päivänä. Niksin alkuperää en valitettavasti muista, mutta toimivaksi havaittua vinkkiä olen jakanut mm. Marttojen ruokakurssilla. Suosittelen kokeilemaan! 

 


Useimmiten salaatteihini kuuluu vihersalaatin, kurkun ja tomaatin lisäksi siemeniä ja jotain juustoa. Tällä kertaa valitsin leipäjuuston, mutta myös feta, mozzarella ja cheddar ovat hyviä vaihtoehtoja. Ei ehkä kevyintä arkiruokaa, mutta maittavaa ja helppoa. Maistahan siekii! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi! :)